Friday, March 4, 2011

The boneyard

Gisteren ben ik op uitnodiging van de familie Berben meegegaan met hun naar Tucson naar het pima air & space museum en "The Boneyard".

Het was wel een lange rit naar daar maar het is absoluut de moeite waard. In het museum zelf staan tientallen vliegtuigen ofwel binnen ofwel buiten tentoongesteld. Zo stonden er binnen oa een Thunderbird, Blackbird, UH-1 helikopter,... Maar het grootste deel van de vliegtuigen/helikopters stond buiten en daar zie je pas goed wat men vroeger toch allemaal gemaakt heeft. Ge vraagt u echt af hoe men erop gekomen is bij sommige modellen. Echt prachtig om zien die oude toestellen. Het grootste deel is trouwens ex US Air Force dus dat maakt het nog mooier.

Binnen het museum was er ook een soort minimuseum van het 390th squadron dat met B17 bommenwerpers vloog in de tweede wereldoorlog. Er staat zelfs een gerestaureerde B17 binnen en met dan 8000 dingen tentoongesteld van het squadron. Zo hing er van elk toestel dat gevlogen heeft voor hun een foto met hun aantal missies en waar ze hun einde gevonden hebben. Echt indrukwekkend. Het leuke is dat er bij ons op Falcon Field nog steeds zo een toestel rondvliegt voor mensen die geld teveel hebben. Voor minimum 450$ kan je eens eventjes meevliegen.

Na het museum hadden we een busrit door de boneyard gereserveerd. Deze lag aan de andere kant van de weg langs de Air Force base en het is eigenlijk een soort opslagplaats voor vliegtuigen en helikopters van de US Air Force. Maar het is ongelofelijk wat daar allemaal staat opgeslagen. Meer dan 4000 toestellen!! En een groot deel kan in een korte tijdspanne terug vliegklaar gemaakt worden in het geval dat ze nodig zijn. Een ander deel blijft daar om gebruikt te worden voor onderdelen of om uit elkaar gehaald te worden voor schroot.

Om het in dollars uit te drukken: er staat voor 23 billion dollars aan toestellen bijeen daar. Niet te vatten eigenlijk. Gaande van F14,F15, F16, C130,... noem maar op. Bijna elk toestel waar ze mee vliegen of gevlogen hebben staat daar opgeslagen.  Foto's zeggen meer dan ik kan typen dus bij deze.

Er is ook een klein filmpje:



























No comments:

Post a Comment